Białkowanie i wapnowanie budynków inwentarskich w Koninie – obory, chlewnie i inne obiekty gospodarskie
Na terenie Konina i okolicznych miejscowości dbałość o odpowiednie warunki sanitarne w budynkach hodowlanych, takich jak obory czy chlewnie, jest kluczowa dla dobrostanu i zdrowia zwierząt gospodarskich – bydła, trzody chlewnej, drobiu. Zwierzęta przebywające w tego typu obiektach mają stały kontakt z zabrudzonymi powierzchniami – obornikiem, gnojowicą, odchodami – a także są narażone na insekty i gryzonie. Z tego względu niezbędne jest okresowe przeprowadzanie zabiegów białkowania oraz wapnowania. Są to sprawdzone formy dezynfekcji, polegające na nanoszeniu mleka wapiennego na ściany oraz elementy konstrukcyjne budynków. Najlepszy moment na ich wykonanie to czas przed rozpoczęciem nowego cyklu hodowlanego – zaleca się przeprowadzać je co najmniej raz w roku.
Białkowanie i wapnowanie skutecznie redukują populacje owadów, w szczególności much, a jednocześnie znacząco poprawiają higienę i mikroklimat w pomieszczeniach takich jak chlewnie, obory, kurniki czy stajnie. To również skuteczna metoda dezynfekcji powierzchni – ekologiczna, tania i bezpieczna dla zwierząt.
W Koninie realizujemy białkowanie i wapnowanie w następujących budynkach:
- chlewnie,
- obory,
- kurniki,
- stajnie,
- magazyny rolnicze i obiekty gospodarcze.