Mycie i dezynfekcja kurników

Mycie i dezynfekcja kurników

Zwierzęta inwentarskie takie jak drób narażone są na obecność wielu drobnoustrojów, wirusów, bakterii oraz owadów. Aby na terenie kurnika zachowana była higiena i odpowiednie warunki sanitarne należy wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Rolniczej. W tym celu należy wykonać usługi dezynfekcji i dezynsekcji budynków inwentarskich. Dezynfekcja budynku to zabiegi niszczące wszelkie mikroorganizmy, natomiast dezynsekcja to usługa, która zwalcza owady takie jak m.in. pleśniakowiec lśniący. Usługi mycia i dezynfekcji kurników trzeba przeprowadzić przed każdym wsadem drobiu do kurnika.

Firma DDD Panfil w pakiecie usług oferuje fachowe i gruntowne mycie kurników. Posiadamy bogate doświadczenie oraz szeroki asortyment środków do mycia i dezynfekcji, a co za tym idzie poziom higieny sanitarnej w nich będzie bez zastrzeżeń.

Dlaczego mycie kurnika i dezynfekcja kurnika są takie istotne?

Mycie kurnika i dezynfekcja kurnika to bardzo ważne działania, które muszą być przeprowadzone przez profesjonalną firmę dezynfekcyjną. Właściwa higiena i warunki sanitarne w kurniku są niezbędne pod względem prawnym, zdrowia publicznego i opłacalności hodowli. Występujące wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty stanowią zagrożenie dla drobiu i wywołują liczne choroby, a nawet śmiertelność tych zwierząt, co później wpływa negatywnie na zyski. W celu nie dopuszczenia do takiej sytuacji konieczne jest czyszczenie budynków przy użyciu skutecznych środków chemicznych i dobór odpowiednich narzędzi.

Powszechnie występująca choroba drobiu w wyniku zaniedbania terenu kurnika, zanieczyszczonej linii pojenia kur to kokcydioza. Kokcydioza to wspólna nazwa chorób pasożytniczych występująca w przemysłowej hodowli zwierząt, wywołana poprzez pasożyty będące w nabłonku jelit.

Przemysł drobiarski ponosi ogromne straty związane z infekcją pasożytniczą, gdyż kokcydioza drobiu niesie ze sobą narastający stopień śmiertelności zarówno wśród kurcząt jak i ptactwa dorosłego. Kokcydiozę drobiu można zahamować poprzez dezynfekcję, czyli gruntowne mycie kurników oraz podawanie leków przeciw kokcydiom do karmy.

Etapy mycia kurników

Aby mycie kurników było przeprowadzone skutecznie, ważna jest odpowiednia kolejność wykonania usługi.

Wstępna dezynsekcja kurnika

Pierwszym etapem jest przeprowadzenie wstępnej dezynsekcji powierzchni ścian i sufitów. Dezynsekcję wykonuje się używając insektycyd, aby zniszczyć owady, które wylęgły się podczas poprzedniego chowu kur.

Czyszczenie przed dezynfekcją kurnika

Kolejnym etapem jest właściwe przygotowanie kurników, które polega na usunięciu ściółki, pomiotu, kurzu, pajęczyn czy ewentualnych resztek paszy. Aby przygotować budynek do dalszych prac należy również wyczyścić sprzęt i urządzenia drobiarskie.

Mycie kurników

Mycie budynków to kolejny krok skutecznej dezynfekcji. Mycie kurników polega na zapianowaniu całej powierzchni kurnika, linii wodnych, paszowych oraz kominów (od góry) wybranym środkiem poprzez zastosowanie wysokociśnieniowych myjek korzystając ze sprzętu i preparatów najlepszej jakości. Mycie kurników odbywa się pod ciśnieniem w temperaturze wody wynoszącej 75 st. C (mycie na gorąco).  Całkowite mycie uwzględniać musi kurnik wraz z całym osprzętem takim jak poidła, czy wentylatory. Warto zaznaczyć, że nie można zdezynfekować brudu! Tak więc usługi mycia kurników są bardzo ważne.

Dezynfekcja kurnika

Po przeprowadzeniu usługi mycia kolej na dezynfekcję, którą przeprowadza się poprzez oprysk lub zamgławianie z wykorzystaniem preparatu chemicznego. Pokrycie całej powierzchni kurników specjalnym środkiem powoduje ograniczenie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Do usługi dezynfekcji powierzchni stosuje się wyłącznie certyfikowane preparaty niszczące bakterie i wirusy. Usługi zamgławiania termicznego pozwalają na dotarcie środków chemicznych do trudno dostępnych miejsc. Kokcydiozę i inne choroby można zwalczyć również poprzez wypalanie posadzki – wysoka temperatura zabija pasożyty wywołujące kokcydiozę.

Końcowe przygotowanie kurnika

Aby środek chemiczny skutecznie zadziałał ważne jest zamknięcie obiektu na parę godzin. Następnie zdezynfekowany kurnik musi być dokładnie wywietrzony, po czym można rozłożyć słomę na powierzchnię obiektu.

Aby ustrzec się przed kokcydiozami, należy odpowiednio wcześnie zacząć profilaktykę przeciwko tym pasożytom. Tylko wtedy można całkowicie się przed nimi uchronić. Trzeba pamiętać także o tym, że nie tylko leki mają odstraszyć potencjalne choroby- najważniejsze jest utrzymanie higieny na właściwym poziomie.

Zakład Dezynfekcji Dezynsekcji i Deratyzacji Andrzeja Panfila posiada wiele znakomitych referencji od hodowców drobiu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców dostosowujemy się, by przerwa między kolejnymi wsadami kurczaków odbywała się bezproblemowo. Zakwaterowanie na czas mycia kurników należy do nas, posiadamy własne przyczepy kempingowe, by maksymalnie skrócić czas usługi.

Przykładowe realizacje usługi mycia kurników

    Darmowa wycena!

    Masz pytania lub potrzebujesz naszej pomocy? Może interesuje Cię wycena naszych usług? Wyślij zapytanie, a odpowiemy na nie najszybciej jak to możliwe.

    Tę stronę chroni rozwiązanie reCAPTCHA. Obowiązuje Polityka Prywatności oraz Regulamin Google.

    Zadzwoń do nas!