Trojszyk Ulec

Trojszyk Ulec: Szkodnik Produktów Zbożowych

Trojszyk ulec, naukowo określany jako Tribolium confusum, jest typem ciemnego chrząszcza znanego jako chrząszcz mączny. Jest powszechnie rozpoznawany jako szkodnik atakujący i infestujący przechowywaną mąkę i zboże. Jest jednym z najczęstszych i najbardziej destrukcyjnych szkodników owadów dla ziarna i innych produktów spożywczych przechowywanych w silosach, magazynach, sklepach spożywczych i domach.

Charakterystyka i Występowanie

Trojszyk ulec jest bardzo podobny pod względem wyglądu i zachowania do czerwonego chrząszcza mącznego, Tribolium castaneum. Oba te chrząszcze są małe, o długości od 3 do 6 mm, i mają barwę czerwonobrązową. Główna różnica polega na kształcie ich czułków: czułki trojszyka uleca stopniowo zwiększają się w rozmiarze i mają cztery kluby, podczas gdy czerwony chrząszcz mączny ma tylko trzy. Co więcej, czerwone chrząszcze mączne potrafią latać na krótkie dystanse, podczas gdy trojszyk ulec nie.

Ekologia i Zachowanie

Mimo że trojszyk ulec (i czerwony) nie może żywić się całą, nienaruszoną ziarniną, często można go znaleźć w dużych ilościach w zainfekowanych ziarnach, żywiąc się złamanym ziarnem, pyłem z ziarna i innymi domowymi produktami spożywczymi, takimi jak mąka, ryż, suszone owoce, orzechy i fasola. Obie odmiany chrząszczy można często znaleźć nie tylko w zainfekowanych ziarnach, ale także w szczelinach w spiżarniach i szafkach. Szkody spowodowane przez te chrząszcze wynikają zarówno z ich karmienia się, jak i z ich martwych ciał, odchodów i nieprzyjemnych wydzielin. Oprócz wydzielania nieprzyjemnego zapachu, obecność chrząszczy sprzyja rozwojowi pleśni.

Podsumowanie

Trojszyk ulec to niepozorny, ale bardzo szkodliwy szkodnik magazynowy. Jego obecność w magazynach zbożowych może prowadzić do znacznych strat w przechowywanych zbiorach. Ważne jest regularne monitorowanie magazynów i podejmowanie odpowiednich działań w celu jego zwalczania.

Zadzwoń do nas!